• Ginny Ranu

Sollicitatiegesprek scoren? Met deze basistips schrijf jij een goede motivatiebrief!

Je hebt het misschien wel eens of meerdere keren meegemaakt. Je heb een sollicitatiebrief gestuurd, maar geen reactie ontvangen of je wordt niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Vervelend, want vaak weet je dan ook niet waaròm je niet bent uitgekozen. Laat dat laatste nou juist zo waardevol zijn om ervoor te zorgen dat je de volgende keer meer kans maakt.

Recentelijk schreef ik over waarom het belangrijk is dat bedrijven een afwijzing versturen wanneer ze kandidaten niet op gesprek uitnodigen. Zoals hierboven beschreven wil je gewoon weten waar je aan toe bent en kun je pas groeien en leren als je feedback krijgt. Echter, merkte ik in een recentelijk door mezelf geleide sollicitatieprocedure op dat de vaak opgegeven reden ‘we hebben geen tijd’ niet de enige reden is om kandidaten niet te voorzien van feedback…


Waarom solliciteer je?

Voordat je een sollicitatiebrief de deur uitdoet moet je bij jezelf nagaan wat de reden voor je sollicitatie is. Wil je een (nieuwe) baan scoren? Is het bedrijf zelf de reden dat je er solliciteert. Wordt er van je verwacht dat je gaat solliciteren? Moet je sollicitaties versturen van bijvoorbeeld het UWV? Voldoet de baan aan alles wat je wil en meer? Heb je gewoon zin om eens om je heen te kijken? Wil je weer wat sollicitaties doen om te ‘oefenen’?

Je moet weten dat je onderliggende motivatie om te reageren vaak onbedoeld in je formulering doorschemert en werkgevers daar echt doorheen prikken. Reageer dus alleen als je die baan echt wil. Anders verdoe je tijd van jezelf en dat van een ander.


Sollicitatiebrief

Het is vast handig om een sollicitatie-‘template’ te gebruiken en een vrij algemene, standaard en vooral fantasieloze sollicitatiebrief continue te copy+pasten en alleen het bedrijf en de functie aan te passen, maar dit valt vaak meteen op. De tekst is meestal tè oppervlakkig en gaat nergens de diepte in.

Verstuur je een sollicitatiebrief als bovenstaand? Dan is de kans aanzienlijk dat je nooit een voet over de drempel van het bedrijf zult zetten. Om eerlijk te zijn heb ik dan ook al geen zin meer om je een afwijzing te sturen als ik zo’n brief ontvang. Waarom zou ik tijd en moeite nemen om je af te wijzen, als ik duidelijk merk dat je niet bereid bent om je best te doen voor de baan?

Wat ik ook afraad is om in je brief enkel en alleen je CV op te ratelen om aan te tonen dat je werkervaring aansluit op functie-eisen. Die ervaring is niet alles. Het gaat om een combinatie van factoren die je geschikt maken voor een functie:

  • werkervaring

  • potentie

  • persoonlijke klik


Inhoudelijk

Ook als uit je brief blijkt dat je te weinig weet over de functie zelf of over het bedrijf, kom je meestal niet door de ballotagecommissie. Zo geef ik ook vaak aan dat de aanhef van je brief toegespitst moet zijn op het type bedrijf waar je solliciteert. Stuur je een sollicitatie naar een consultancybedrijf? Dan zit je waarschijnlijk in de goede hoek als je iemand aanspreek met ‘u’ in je brief. Bij Vacature Via Ginny, een informeel bedrijf met een hoge ‘funfactor’, hoef je ons niet aan te spreken met ‘u’. Dat past niet bij wie wij zijn en waar we voor staan.

Matched je sollicitatiebrief niet met de vacatureomschrijving? Staan er dingen over het bedrijf waar je solliciteert in die niet kloppen? NEXT! Een fout kan gemaakt worden, maar hier wordt niemand warm van natuurlijk.


Maar hoe scoor je dat sollicitatiegesprek dan wèl? Hier zijn de meest waardevolle tips!

Makkelijker dan je denkt. Het begint bij nagaan of je die baan ècht wil. If so; top!

Dan ga je door naar de volgende fase: je schrijft een goede(!) sollicitatiebrief en dat doe je zo:

  • Je verdiept je in de vacature. Wat wordt er precies gevraagd? Is er enigszins aansluiting op de functie-eisen?

  • Doe jezelf niet voor als perfect. Niemand is perfect en iedereen kan wat leren. Ook hier trappen we niet in. Het getuigd van inzicht als je kunt aangeven wat je sterke punten zijn en op welk gebied je nog wil leren.

  • Geef aan wat jij een bedrijf kunt leren en andersom. Het is een wisselwerking en je komt het verst als je kennis uitwisselt, niet alleen maar ontvangt.

  • Stel je op een leuke en originele manier voor. Vertel iets persoonlijks over jezelf. Hou je van reizen? Ben je een kattengek? Natuurlijk kijk je eerst even of je introductie past bij het type bedrijf waar je solliciteert. Bij een autohandelaar geven ze waarschijnlijk niet om je porceleinverzameling. Bij een wat creatiever bedrijf kan dat juist grappig zijn en nieuwsgierigheid opwekken.

  • Vermijd een opsomming van een A4 waar jij alleen probeert aan te tonen waarom jouw CV aansluit op de vacature. Een CV is er niet voor niets, dus die aansluiting zien we op je CV. Je kunt wel refereren naar bepaalde werkzaamheden en verantwoordelijkheden, maar beperk dat tot de allerbelangrijkste.

  • Beantwoord de vraag waaròm JIJ de beste kandidaat bent. Met andere woorden: wat ga je betekenen voor het bedrijf en toevoegen aan de functie als je daar in dienst komt? Denk alvast vooruit en noem bijvoorbeeld concrete oplossingen voor zaken waar aandacht aan besteed moet worden binnen de functie. Kun je goede koffie voor collega’s zetten? Leuk, maar daarmee gaat een werkgever geen betere jaaromzet draaien. Wat aan jou maakt dat het bedrijf er beter van wordt? Heb je een interessant netwerk dat je kunt inzetten voor je functie? Dàt kan bijvoorbeeld daadwerkelijk een toegevoegde waarde zijn. Vertel ook waarom.

  • Check je brief en laat deze ook nalezen. Kloppen de dingen die je zegt? Als je zegt secuur te zijn, stuur dan geen brief vol spelfouten. Heb je al je relevante werkervaring op je CV gezet? Oogt je CV en motivatiebrief aantrekkelijk en weet je jezelf genoeg te onderscheiden van alle andere kandidaten? Dan is het tijd om je brief te versturen!

Wek nieuwsgierigheid en vertel waarom jij in aanmerking moet komen voor een gesprek. Als je bovenstaande tips meeneemt in het schrijven van je sollicitatiebrief maak je ongetwijfeld veel meer kans!


Follow-up of afwachten?

Wanneer je sollicitatiebrief verstuurd is is het natuurlijk afwachten. Krijg je überhaupt een reactie? En zo ja, wanneer?

Check altijd of er in de vacature staat voor welke datum je je vacature moet versturen èn voor welke datum of binnen welke periode je een reactie kunt verwachten. Wordt dat nergens aangegeven, dan is het gebruikelijk dat je na twee weken pas een follow-up doet. Geef bedrijven even de tijd om alle reacties te verzamelen.

Wil je bellen? Persoonlijk ben ik daar niet zo enthousiast over, maar het kan bij veel bedrijven prima! Een mail om te vragen of je sollicitatie in goede orde is ontvangen is natuurlijk altijd goed. Dubbelchecken geeft ook meteen aan dat je enthousiast bent en kan net even een simpele reminder zijn voor een bedrijf om kandidaten te gaan beantwoorden.


Heb jij nog tips om op gesprek uitgenodigd te worden? Let me know!

ginnyranu.com​

© 2019 - Ginny Ranu