• Ginny Ranu

HELP! Ik heb FOBO: Fear Of Better Options

Updated: Feb 25, 2020

Mijn Insta-DM rinkelde onlangs weer met een nieuwe suggestie om over te schrijven. Over FOBO. Nee, niet FEBO verkeerd gespeld, maar een afkorting voor Fear Of Better Options.

Nou was ik bekend met FOMO of Fear Of Missing Out, maar van FOBO had ik nog nooit gehoord. Terwijl ik er blijkbaar wel last van heb, want FOBO is in principe een hippe, hedendaagse term voor plain old ‘keuzestress’.


FOBO is niet kunnen kiezen

Uren naar een restaurantmenu staren, omdat je niet durft te kiezen. Bang om de betere opties te missen en straks met een bord eten te zitten dat niet zo lekker is als dat je had gehoopt. Guilty as charged! Dit klinkt me bekend in de oren en is ook één van de redenen waarom ik altijd hetzelfde kies als ik naar mijn favoriete restaurant ga. Want wat als ik iets kies, dat niet zo lekker als mijn favoriet is? Dat zou natuurlijk zonde zijn. Al kom ik daar ook wel weer overheen. Maar toch blijf ik het doen.


Netflix

Of wanneer ik een dagje vrij heb en besluit om lekker een filmpje te kijken op Netflix. Ik ben vast niet de enige die uuuren op Netflix browsed om films te selecteren die ik vervolgens niet kijk, omdat ik twee uur over het uitkiezen heb gedaan en het alweer tijd is om naar bed te gaan. Sterker nog, ik heb al een favorieten-lijst die klaar staat voor gebruik en waar al een selectie staat van films die ik wil zien. En zelf dáár kan ik niet uit kiezen.

My god.

Mijn FOBO-probleem bestaat dus echt.


Vakantie

Want als ik zo een beetje aan het denken geslagen ben, heb ik het ook als ik een vakantie boek. Niet lang geleden was er een heel klein timeframe waarin ik een paar dagen weg kon. Dus een vriendin en ik kijken op internet en elkaar linkjes sturen met hotelletjes, vluchten en airBNB’s. Niks was goed genoeg voor ons, want bang dat er een leukere stad was, een leukere verblijfplaats en twijfels. Eindstand: Niet op vakantie geweest.

En hoe zit dat eigenlijk met relaties? Want ook op dat gebied spreek ik soms mensen in mijn omgeving (ikzelf ben content in mijn relatie), die uit angst niks “beters” te zullen vinden, blijven hangen in een relatie die ze geen energie meer oplevert. “Hello, this is FOBO calling…”


Controle

Eigenlijk is FOBO een manier om alles onder controle te houden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Maar het suffe is dat ik prima om kan gaan met dingen die even niet zo uitpakken als ik had gehoopt. Dat is het leven tenslotte. Niet alles gaat zoals verwacht. Dus waarom dan die dingen zo micromanagen? Of komt het juist, omdat ik de controle juist op meer gebieden probeer los te laten en ik op microniveau dan toch dingen kies om te managen, zodat ik nog enigszins een gevoel van controle heb?

Misschien is het al genoeg dat ik me bewust ben van mijn FOBO, zodat ik ook wat bewuster en objectiever naar mijn eigen keuzes kan kijken. Hopelijk durf ik op die manier keuzes te maken die minder voor de hand liggen en me meer uit mijn comfortzone halen. Met dat laatste ben ik de laatste tijd toch al bezig en dat blijkt een fijne leerschool te zijn.


Herken jij je in FOBO?

ginnyranu.com​

© 2019 - Ginny Ranu